Tuesday, March 6, 2007

tevemuzica in ro

pop-ul (in toate formele sale, de la - in cazul romanesc - etno-sunetele debile ale bambinelor de la etnic, pana la lustrul inofensiv al celor de la holograf, trecand prin incercarile porno-dance ale laurei andresan sau cele pedo-folk ale cleopatrei stratan) e o prezenta vizibila in mediul nostru, fie ca-l ascultam sau nu, ca ne intereseaza au ba, ca dam banii pe cd-uri sau preferam sa-i tinem in buzunar si sa piratam cu nonsalanta. acelasi pop e o tema lipsita de greutate/importanta pentru televiziunile noastre (le exclud pe cele muzicale). de ce? naiba stie cum functioneaza mintile directorilor de programe! in conditiile in care televiziunea e, in primul rand, cultura pop(ulara), e stranie lipsa aproape totala (exista totusi 'tonomatul' lui maruta) a unor emisiuni cumva specializate. cu ceva vreme in urma, manelele (tot cultura populara) aveau asa ceva, desi modul in care erau realizate te deprima instant. acum, televiziunile accepta muzica romaneasca doar atunci cand au nevoie de ea pentru a o acupla cu vreo idioata emisiune de divertisment, iar actantii din muzica made in ro isi fac imagine debitand porcarii la aceleasi idioate emisiuni. in uk, 'top of the pops' a stat pe bbc one fix 42 de ani. in ro, probabilitatea aparitiei unei emisiuni tv decente cu/despre muzica este egala cu cea a caderii unui meteorit micut peste tvr fix in secunda asta.


culture club la 'top of the pops', in 1982

3 comments:

Andra Ilias said...

super tari categoriile in care le-ai inscris pe moldoveanca aia mica cu o singura rochita si pe andresanca!

Cristi said...

Sa nu uitam ca la "Top of the tops" artistii erau nevoiti sa se conformeze emisiunii, si mai precis trebuiau sa faca "lip synching" sau "playback" cum a fost numita practica asta la noi. Asa ca daca ai monta clipuri cu minunatii nostrii dobro-popperi din diverse show-uri de anvergura culturala, tot un fel de "Top" ar iesi, dar unul in care o ai pe Blondy facand din gura si nu pe Bono.

rekabu said...

n-am nici o problema, cristi, cu playback-ul la tv. si pe bune ca as vrea sa le vad pe toate guristele alea blonde la un eventual 'top of the pops' romanesc, atata vreme cat as putea sa zaresc tot pe-acolo si o trupa precum bumbapa, de exemplu. nu cred in (pop)culturalizarea muzicala a boborului, dar n-as zice niet dac-as deschide tv-ul pe o emisiune ok cu/despre muzica de aici.